Şamil Yemek Ansiklopedisi

Her türlü Yemek, Pasta, Börek, Çörek, Tatlı vs. tarifleri



Tam Bir Ansiklopedi

16 Haziran 2010 Çarşamba

böğürtlen reçeli

bogurtlen.jpg










MALZEMELER
1 kg. böğürtlen, 750 gr toz şeker, 2-3 damla limon suyu.
YAPILIŞI
böğürtlenleri bol su ile yıkayıp suyu süzülene kadar süzgeçte bekletin. Bir tencereye koyup, üzerine toz şekeri ilave edin. 1 gece bekletin. ertesi gün kısık ateşte karıştırmadan pişirin. üzerindeki köpüğü tahta kaşık ile temizleyin. ateşten indirdikten sonra 2-3 damla limon suyu ekleyin. ılınana kadar bekleyin. kavanozlara doldurun. iyice soğuduktan sonra kavanozun ağzını sıkıca kapatın. serin bir yerde bekletin.

amber reçeli

amber reçeli
 
 reçel için gerekenler: 
1 portakal, 1 limon, 1 greyfurt, 8 bardak su, 1.750 kg. toz şeker 
 
 YAPILIŞI
portakal, limon ve greyfurtu yıkayın, sivri ve siyah kısımlarını kesin, kabuklarını soymayın. kuşbaşı doğrayın, bu arada çıkan çekirdekleri atın. bir kaba bu parçaları ve 1 bardak suyu koyup blendırla hepsini iyice ufalayın. bunları pişireceğiniz tencereye alıp 7 bardak suyu ekleyin, kapağını kapatıp oda sıcaklığında 4-5 saat bekletin. (ara sıra tahta kaşıkla karıştırın) 40-45 dakika pişirin (oluşan köpükleri kaşıkla alın). sonra şekeri ekleyin, bir saat de şekerle pişirip jöle kıvamına gelince altını kapatın. hafif ılıkken kavanoza boşaltın.

çilek reçeli

çilek reçeli
 
 
malzemeler:
  • 1 kg çilek
  • 1 kg toz şeker (4 su bardağı)
  • yarım limonun suyu
hazırlanması:
1. çilekleri bir kaptan diğerine aktararak birkaç kez yıkayın. saplarını koparıp derin bir tencereye alın ve üzerlerine 4 su bardağı toz şekeri dökün.
2. tencerenin kapağını kapatıp 1,5-2 gün bu halde bekletin. (şekerler tamamen erimiş, çilekler de bıraktıkları suyun içinde yüzüyor olmalılar)
3. beklettikten sonra tencereye orta hararetli ateşin üzerine koyun ve reçeli yaklaşık yarım saat/45 dakika kaynatın. (olup olmadığını anlamak için bir damla reçeli porselen bir tabağa damlatın. tabağı eğdiğinizde reçel akmıyorsa olmuş demektir.)
4. reçel olduktan sonra limon suyunu ekleyin ve 1-2 taşım daha kaynatın. oluşan köpükleri kevgirle alın. reçeli cam kavanozlara aktarıp soğutun.

incir reçeli

incir reçeli

malzemeler:
  • 120 adet reçellik soyulmuş incir (pazarda satılanlarla 4 paket ~ 600 gr)
  • 1 kilo 300 gr toz şeker (~ 5 su bardağı)
  • 1 litre su
  • yarım limonun suyu

hazırlanması:
1. incirlerin ortasını (boyuna) kürdanla delin. incirleri soğuk su dolu bir kaseye atın. 5 dakika bekletin. iki avcunuzun arasına aldığınız birkaç incirin suyunu sıkarak süzün. tüm incirleri bu şekilde kaseden alın. incirleri tekrar su dolu bir kaseye alın ve aynı işlemleri tekrarlayın.
2. incirleri su dolu bir tencere koyun ve kaynatın. kaynadıktan sonra soğuk su akan musluğun altında önceki adımdaki gibi sularını süzdürün. (ilk aşama için yazarın dediği gibi suyun oda sıcaklığına gelmesini bekledim ama bir türlü tam soğumadığı için parmaklarım yanarak suları süzdürmek zorunda kaldım. ikinci kaynama sırasında musluğu denemeye karar verdim, sonuçta çok daha kolay oldu) soğuk su dolu kase adımını tekrarlayın.
3. tenceredeki suyu tazeleyin, incirleri tencereye alın. bir taşım daha kaynatıp tekrar sularını süzdürün. (tüm bu işlemlerin amacı incirin acılığını gidermek)
4. son kaynama sırasında şeker ve 1 litre suyu ayrı bir tencereye alın ve kaynatın. şeker eriyince yarım limonun suyunu ekleyin. birkaç dakika sonra incirleri ilave edin, kısık ateşte kaynamaya bırakın.
5. yaklaşık 1 saat reçel kıvamına gelene kadar kaynatın. kıvamın tutup tutmadığını kontrol etmek için porselen bir tabağa bir damla reçelin suyundan damlatın. tabağı hafifçe eğdiğinizde reçel akmıyorsa kıvama gelmiştir.

tarhanalı bulgur köftesi

Tarhanali_nohut_koftesi

malzemeler:
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1/2 su bardağı tarhana
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 100 g + 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 soğan
  • 3-3,5 su bardağı su
  • kırmızı pulbiber
  • tuz
hazırlanması:
1. bulguru ayıklayıp yıkayın. bulguru 1 su bardağı su ile, tarhanayı ise 1/4 su bardağı su ile ıslatın. bulgur suyunu çektikten sonra üzerine nane serpin. daha sonra tarhana ve tuzu katın. iyice yoğurup hamur haline getirin. (benim hamurum biraz sulu olduğu için ben bulgur ekledim.)
2. soğanı ince ince kıyın. küçük bir tencerede 100g tereyağı ile kavurun. üzerine 3- 3,5 su bardağı suyu ekleyin. kaynayınca tuzu ve köfteleri ilave edin. 15 dakika pşirin. (pişip pişmediğini anlamak için bir tanesini ikiye bölün. içi yaş değilse pişmiştir.)
3. 2 yemek kaşığı tereyağını tavada kızdırın. üzerine pulbiberi ekleyip 1-2 karıştırın. tabaklara aldığınız köftelerin üzerine sosunu gezdirerek servis yapın.

fırında peynirli pırasa

















MALZEMELER

* 5-10 orta boy pırasa
* taze otlar (maydanoz, dereotu, vs.)
* 4 yumurta
* 100-150gr peynir
* tuz, karabiber
* pulbiber

hazırlanması:

1. pırasaları yıkayıp kalın yeşil kısımlarını kesin. kalan kısımlarını kalınca daireler şeklinde doğrayın.
2. bir tavada zeytinyağını ısıtın. pırasaları tavaya ekleyin. tuz ve karabiber serpip orta harlı ateşte kapağı kapalı şekilde 15 dakika pişirin. (ara sıra pırasaları karıştırmayı ihmal etmeyin)
3. fırını 200C'ye getirin. küçük bir kek kalıbına veya tart kabına yağlı kağıt serip etrafını hafifçe yağlayın. otları yıkayın, kurulayıp doğrayın. yumurtaları çırpıp peynirle karıştırın. otları da bu karışıma ekleyin. tuz, karabiber ve pulbiber serpin.
4. pırasalar pişince yumurtalı peynire ekleyip iyice karışmalarını sağlayın. hepsini kabınıza dökün. fırında 15-20 dakika pişirin.
5. fırından çıkar çıkmaz bir dilim ekmekle servis yapabileceğiniz gibi oda sıcaklığında muhafaza edip bir pazar kahvaltısında da sunabilirsiniz.
 
>