malzemeler:
hamur malzemeleri:
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 yumurtanın beyazı (sarıları üzerlerine sürülecek)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 50gr yaş maya
- aldığı kadar un
- peynir ve maydanoz
- rendelenmiş kaşar peyniri
- susam
- çörek otu
- ay çekirdeği içi
- 2 yumurtanın sarısı (ben hamurdan artan yumurta sarıları az gelince iki tane daha ekledim. artan yumurta beyazlarını da peynirli içe karıştırabilirsiniz.)
- mayayı ılık sütte eritin. yoğurma kabına bir miktar unu alıp tuz, şeker ve kabartma tozu ile karıştırın. eriyen mayayı azar azar una ekleyin. bir elinizle yoğururken diğer elinizle yavaş yavaş yoğurdu, yağı ve yumurta beyazlarını ekleyin. bu arada gerektikçe un ilave edin. un yeterli gelince hamuru bir süre daha yoğurun. daha sonra üzerine bir bez örterek oda sıcaklığında 1-1,5 saat bekletin.
- hamur kabarınca 1-2 defa daha yoğurun. daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alıp açın. içine 1 tatlı kaşığı maydanozlu peynirden koyup iyice kapatın ve rulo yapın. bu ruloyu biraz esneterek düğüm atın. düğümü yağlı kağıt serili tepsiye dizin. bu işlemi hamur bitene kadar tekrar edin.
- fırını 225C'ye getirin. ısınınca fırını kapatın. poğaçaların üzerlerine yumurta sarısı sürün. çok az rendelenmiş kaşar serpin. daha sonra karıştırdığınız çörek otu, susam ve ay çekirdeğini serpin. tepsiyi kapalı haldeki fırında 5 dakika bekletin. tepsi hala içinde iken fırın ısısını 225C'ye getirin. poğaçaların üzerleri kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin. (fırının içinde bekletme işlemi tarifte yoktu ama ben her mayalı hamur için aynısını yapıyorum.)
- poğaçalarla birlikte pazar kahvaltısında sunmak için taze portakal+greyfurt suyu hazırlayabilirsiniz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder