
Cumartesi günü yaptığım ekmekte tarifte geçen süt tozu + su karışımı yerine süt + su kullanmıştım. O gün ekmeğin ortası sanki biraz çökük olmuştu. Bu defa tarifteki malzemelerin aynısını kullandım ve tuzu biraz azalttım. Gelecek sefere su miktarını da azaltmayı düşünüyorum. (Tarif; Better Homes and Gardens sitesine ait.)
Zeytinli ve Kekikli Ekmek
Malzemeler:
Ölçüler ekmek makinesinin kap (cup), yemek kaşığı (Tbsp) ve tatlı kaşığı (tsp) ölçülerine göredir.
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber (ben isot kullandım)
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 + 1/4 kap ılık su (bulunduğunuz yer nemli ise suyu 1 kap kullanabilirsiniz.)
- 2 yemek kaşığı tereyağı, erimiş
- 3 + 3/4 kap un
- 1/4 kap süt tozu
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 + 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1 + 1/4 tatlı kaşığı instant maya (ya da 2,5 tatlı kaşığı toz maya)
- 1 kap doğranmış siyah veya biberli yeşil zeytin
Hazırlanması:
- Zeytinyağını ve pul biberi bir tavada karıştırıp kısık ateşte 4-5 dakika ısıtın. Isınınca kekiği ekleyip ılıtın ve erimiş tereyağını ilave edin.
- Süt tozunu ılık su ile karıştırın. Ekmek makinesine sırasıyla süt tozu eklediğiniz suyu, kekikli ve biberli yağ karışımını, unu, tuzu, şekeri ve mayayı ekleyin. (un, süt+yağ karışımının üzerini tamamen örtsün, tuz ve şekeri unun kenarlarına serpin, maya suya veya tuza değmesin.)
- Makineyi 1 numaralı (normak ekmek) ayarda 3 saatte pişecek şekilde ayarlayın. Yarım saat sonra uyarı sesi gelince zeytinleri ilave edip pişirmeye devam edin. Ekmeğiniz pişince fırın telinin üzerinde tamamen soğumasını sağlayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder