Şamil Yemek Ansiklopedisi

Her türlü Yemek, Pasta, Börek, Çörek, Tatlı vs. tarifleri



Tam Bir Ansiklopedi

24 Şubat 2010 Çarşamba

Fransız Ekmekleri


Fransiz2

10 adet

malzemeler:
  • 400gr un
  • 7,5 ml tuz
  • 5 ml toz şeker
  • 15gr yaş maya
  • 120 ml ılık süt
  • 175 ml ılık su
türk ve amerikan ölçüleri için notlar:

  • 400gr un=  2+2/3 su bardağı veya 3,5 cup
  • 7,5 ml tuz= 1,5 tatlı kaşığı veya 1,5 tsp
  • 5 ml toz şeker= 1 tatlı kaşığı veya 1 tsp
  • 15gr yaş maya = 1 tatlı kaşığı toz maya veya 1 tsp yeast
  • 120ml süt=  yarım su bardağından biraz az veya 1/2 cup
  • 175 ml su= 3/4 su bardağından biraz az veya 3/4 cup
hazırlanması:
  1. unu ve tuzu geniş bir kaba eleyin. üzerlerine toz şekeri eleyin. ortalarında bir havuz açın.
  2. mayayı sütte eritin ve unun ortasındaki havuza boşaltın. mayalı sütün üzerine biraz un kapatın. bunu oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin. (maya köpürene kadar). -ben mayanın köpürmesini beklemedim-
  3. suyu ekleyip yumuşak bir hamur yapın. 8-10 dakika yoğurup üzerini yağlanmış bir streçle kapatın. oda sıcaklığında 1,5 saat bekletin.
  4. tekrar yoğurup üzerini kapatın ve 5 dakika dinlendirin. hamuru on parçaya bölün. her birini iki eliniz yardımıyla yoğurun. yoğurduktan sonra altta kalacak kısımı bohça yapar gibi büzüp kapatın. daha sonra bunlara elinizle hafifçe oval şekil verip tepsiye dizin. üzerlerine hafifçe un serpin. (mavi ile yazılan kelimelere tıklayıp aşamaların fotoğraflarını görebilirsiniz.) tekrar üzerine streç kapatıp 30 dakika bekletin.
  5. elinizin serçe parmağınızın ucu ile bileğiniz arasında kalan bölümünü yağlayın. bu bölümü dikine gelecek şekilde hamurlara bastırın. tekrar üzerlerini kapatıp 15 dakika daha bekletin. (biz aşama 4 ve 5teki toplam 45 dakikalık bekleme süresini atlayıp önceden ısıtılıp kapatılmış fırında 20 dakika beklettik). fırını 230C/450F/Gas 8 ayarına getirin. bir su bardağı sıcak su dolu bir rosto kabını fırının alt bölümüne yerleştirin. (dikdörtgen metal bir kap). fırın ısınınca ekmek tepsisini yerleştirip 15 dakika pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
>