Şamil Yemek Ansiklopedisi

Her türlü Yemek, Pasta, Börek, Çörek, Tatlı vs. tarifleri



Tam Bir Ansiklopedi

10 Mart 2010 Çarşamba

Patatesli Kıymalı Börek

Patatesli_kiymali

Malzemeler:
Hamuru:

* 1kg un
* 1 su bardağı yoğurt
* yarım su bardağı zeytinyağı
* 1 paket kabartma tozu
* 1- 1,5 su bardağı ılık su
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 75gr tereyağı
* 2 yumurtanın sarısı

Patatesli Kıymalı İç harcı:

* 200gr kıyma
* 1 büyük patates
* 2 baş kuru soğan
* 1 tatlı kaşığı karabiber
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 su bardağı doğranmış maydanoz

Peynirli İç Harcı:

* 300gr beyaz peynir
* 1 su bardağı doğranmış maydanoz
* 1 yumurtanın akı

Yapılışı:

1. Soğanları yemeklik doğrayıp kıyma ile kavurun. Kıyma bıraktığı suyu çekince soyulup yıkanmış patatesi üzerine rendeleyin. (rendenin büyük gözü ile) Bir süre de patatesi ile kavurmaya devam edip tuzunu, karabiberini ve maydanozunu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp böylece 10 dakika kısık ateşte pişirin. Pişince soğumaya bırakıp hamuru hazırlamaya başlayın.
2. Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Yoğurdu, zeytinyağını, kabartma tozunu, tuzu ve ılık suyu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
3. Hamuru 6 bezeye ayırıp 15 dakika dinlendirin. Bu arada tereyağını eritin. 15 dakika sonunda her bir bezeyi açabildiğiniz kadar ince yufkalar halinde açın. Fırçayla yufkanın her tarafını yağlayın. Yufkayı rulo halinde sarın. Sardığınız ruloları 4 parmak genişliğinde kesin. Kestiğiniz her parçayı anında buzdolabına kaldırıp hamurların donmasını sağlayın. (Eğer börekleri ertesi gün için yapıyorsanız hamurları bu halde 1 gece bekletebilirsiniz.) Aynı işlemi diğer hamurlar için de yapın.
4. Buzdolabından çıkardığınız donmuş hamurları merdaneyle açarak yaklaşık 10x8 cm ebatlarında dikdörtgenler elde edin. Açtığınız her bir hamura bir tatlı kaşığı içten koyarak rulo şeklinde kapatın. Börekleri katlama yerleri alta gelecek şekilde tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısınmış 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
>