Şamil Yemek Ansiklopedisi

Her türlü Yemek, Pasta, Börek, Çörek, Tatlı vs. tarifleri



Tam Bir Ansiklopedi

13 Mart 2010 Cumartesi

Sauerbraten (Alman Usulü Sığır Yahnisi)

Malzemeler
1 kg sığır eti (yağları alındıktan sonra, gerekirse sarılarak, rosto biçiminde bağlanmış)
10 diş karanfil
12,5 cl. (1/2 su bardağı) sirke
1 soğan (rendelenmiş)
2 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı toz hardal
6 tane karabiber
2 defne yaprağı
1/2 tatlı kaşığı yenibahar
1 çorba kaşığı natürel zeytinyağı
30 cl.(1 1/5 su bardağı) esmer et suyu
1,5 kg karışık kök sebze (şalgam, havuç, patates, vb.; kabukları soyulup bütün bırakılmış ya da iri parçalar halinde kesilmiş)
3 çorba kaşığı kuruüzüm
2 tatlı kaşığı ararot
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
bir tutam tuz
2 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)

Yapılışı
Karanfilleri ete batırıp, eti bir güvece ya da bir cam kaba koyarak bir kenara bırakın. Küçük bir tencereye sirke, rendelenmiş soğanlar, tozşeker, hardal, karabiberler, defne yaprakları ve yenibaharı koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak karışımı ısıtın. Isınınca tencereyi ateşten alıp, baharatlı karışımı etin üstüne boşaltarak, bir kenarda soğumaya bırakın. Soğuyunca güvecin (ya da kabın) üstünü örtüp, buzdolabına kaldırın ve ara sıra eti altüst ederek, 3 gün bekletin.
Bekletme süresinin bitimine 30 dakika kala, eti içinde beklediği baharatlı karışımdan çıkarıp, kâğıt mutfak havlusuyla kurulayarak, bir kenara bırakın. Fırınınızı 150 °C'a (2'ye) ısıtın.
Bir fırın kabına zeytinyağını koyup, kabı ateşe oturtarak, yağı kızdırın. Yağ kızınca eti koyup, her yanı altın sarısı bir renk alıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) altüst ederek kızartın. Etin içinde beklediği baharatlı karışımı tel süzgeçten bir kâseye süzerek, etin üstüne boşaltın. Sonra et suyunu ekleyip, bir taşım kaynatın. Kaynayınca kabı ateşten alıp, üstünü örterek, fırına verin ve heryanının iyice pişmesi için sık sık altüst ederek 1 saat 15 dakika pişirin. Bu arada, kök sebzeleri büyük bir tencereye koyup, üstlerini örtecek kadar su ekleyerek, tencereyi orta ateşe oturtun ve bir taşım kaynatın. Kaynayınca tencereyi ateşten alıp, sebzeleri hemen süzerek, bir kenara bırakın.
Pişme süresi dolunca kabı fırından alıp, kök sebzeleri etin üstüne yerleştirin ve kabın üstünü örtüp, yeniden fırına vererek, et ve sebzeler yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 1 saat) pişirin.
Kabı fırından alıp, eti ısıtılmış bir servis tabağına çıkarın. Sebzeleri delikli kaşıkla, etin çevresine döşeyin. Kabı orta ateşe oturtup, kuruüzümleri ekleyin. Ararotu bir kâsede 1 çorba kaşığı suyla ezerek, pürüzsüz hamur haline getirdikten sonra, kaba ekleyin ve karışımı sürekli karıştırarak, 2 - 3 dakika pişirin. Tuz ve karabiberi serpip, kabı ateşten alarak, sosu bir kâseye aktarın.
Tabaktaki eti dilimleyip, üstüne kâsedeki sostan biraz gezdirin. Sebzelerin üstüne maydanozları serpip, yahniyi yanında kalan sosla servis yapın.

NOT:ALMAN MUTFAĞININ BU GELENEKSEL TARİFİNDE, ETİN ÜÇ GÜN SÜREYLE SİRKE VE BAHARAT KARIŞIMI İÇİNDE YATIRILMASI İLİK GİBİ YUMUŞAMASINI SAĞLAR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
>